Over deze site

Schermafbeelding 2015-10-19 om 23.50.11Het aantal strafzaken dat in Groningen (Assen, Leeuwarden) door de meervoudige strafkamer wordt behandeld loopt terug. Een terugloop van dertig procent (in 2015  ten opzichte van 2013) is door de rechtbank Noord-Nederland bevestigd. Deze ontwikkeling wijkt sterk af van wat er landelijk gebeurt.

In een interview met Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant zei rechtbankpresident Daan Keur: ‘De oorzaak is onbekend.’ De betrokken partijen in de strafrechtketen – politie – openbaar ministerie – rechtbank – wijzen vooral naar elkaar. Het politie doet te weinig, het OM levert te weinig, de rechtbank…

Ik wil weten hoe het zit. Volgens de politie worden er jaarlijks honderden woninginbraken opgelost, maar in de rechtbank worden vooral ontuchtplegers berecht en zijn de woninginbrekers er schaars. Hoe kan dat? Ook wil ik weten hoe het kan dat soms heel oude strafzaken aan rechters worden voorgelegd. Mijn stelling: de misdaad bereikt de rechtszaal niet.

Een vraag is vooral: hoe gaat het er in de strafrechtketen – van politie tot rechtszaal – in de praktijk eigenlijk aan toe? De problemen die er spelen, zijn niet van vandaag en niet van gisteren, oplossingen liggen ook niet voor het oprapen. Daarom blijft het een zaak van belang om vragen te stellen en om problemen te blijven benoemen.

Dit blog is een vooral een digitaal aantekenboek waarin ik verslag doe van mijn zoektocht naar antwoorden. Om antwoorden te krijgen, moeten vragen worden gesteld.

rz

Rob Zijlstra (Harlingen, 1963) is rechtbankverslaggever, in dienst van Dagblad van het Noorden. In januari 2005 begon hij met de veelgelezen weblog Zittingszaal 14.

 Eens per week staat een rechtbankverhaal in de weekend-bijlage van Dagblad van het Noorden.