De zaak van mevrouw Rosingh [1]

dvhn21mei14
dagblad van het noorden, 21 mei 2014

Dit is een verhaal over mevrouw Rosingh uit Haren.

Ik heb mevrouw  zelf nooit gesproken. Dat wil ik ook niet, ik wil haar met rust laten. Ik heb wel met mensen gesproken uit haar directe omgeving, met mensen die bij haar wel en wee zijn betrokken en met haar zijn begaan.

De vraag: haalt deze kwestie de rechtszaal?

Mevrouw Rosingh is inmiddels 97 jaar en slachtoffer. Er zijn in dit verhaal twee verdachten: een echtpaar uit Haren dat in mei vorig jaar, nu een jaar geleden, is gearresteerd. De man (Henk L.) en de vrouw (Marian L. H.) worden ervan verdacht dat ze middels list en bedrog mevrouw tenminste 300.000 euro afhandig hebben gemaakt.

Er zou sprake zijn van financiële uitbuiting.

De politie maakt de arrestatie op 20 mei 2014 wereldkundig middels een persbericht. Er wordt op die dag huiszoeking gedaan en er worden drie auto’s in beslag genomen. Henk L. is dan 49 jaar, Marian L.H. is 50.

curator
Het verhaal gaat verder terug. In oktober 2013 – dat is nu 20 maanden geleden – krijgt de politie vanuit de omgeving van mevrouw signalen dat er iets niet in de haak is. De hoogbejaarde vrouw zouSchermafbeelding 2015-05-27 om 00.03.45 worden uitgebuit door een echtpaar dat haar financiën regelt. Een buurtagent trekt aan de bel. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt de kantonrechter ingeschakeld die de vrouw onder curatele stelt. Haar financiën worden nu ondergebracht bij een door de rechter aangewezen curator. Die komt al vrij snel tot de ontdekking dat de signalen dat er iets niet in de haak is, terecht zijn.

De curator ontdekt dat mevrouw Rosingh uitgaven doet die niet bij haar passen. Hoewel de dan 96-jarige mevrouw zelden de deur uitkomt, pint ze regelmatig bij de snackbar, koopt ze veel spullen bij bouwmarkten en doet ze aankopen via internet terwijl ze daar niet over beschikt. Ze koopt ook vliegtickets voor reisjes naar Italië. Ze gaat nooit naar Italië. Het echtpaar wel; dat heeft in Italië een tweede huis. Daar worden ook drie Vespa-scooters afgeleverd, gekocht door mevrouw Rosingh.

aangifte
Er wordt aangifte gedaan. In februari 2014 begint de politie een onderzoek wat al vrij snel leidt tot de arrestaties in mei van dat jaar. Sinds 2007, zo zou uit financieel onderzoek naar voren zijn gekomen, wordt de bankrekening van mevrouw  stelselmatig geplunderd. In het persbericht schrijft de politie dat er aanwijzingen zijn die erop duiden dat het echtpaar uit Haren daar verantwoordelijk voor is.

En er is meer. Henk L. en Marian L. zouden ook een inmiddels overleden echtpaar uit Drenthe financieel Schermafbeelding 2015-05-27 om 00.03.45hebben benadeeld. En ze zouden geld hebben verduisterd van een stichting die geld inzamelde voor onderzoek naar kinderziektes. Het gaat om het Johan Droge Fonds. Henk L. is penningmeester van deze stichting, zijn vrouw de voorzitter. Hoeveel geld zij zich via de stichting zouden hebben toegeëigend, is niet bekend.

Henk L. deed zich voor als belastingadviseur. Zijn klanten zouden voormalige klanten zijn van zijn vader die jarenlang accountant was in het welgestelde Haren. Zo kent hij ook mevrouw Rosingh. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel houden Henk en Marian L. zich bezig met de reparatie en stoffering van meubels.

ideaal slachtoffer
Mevrouw  is een ideaal slachtoffer. Zij is een alleenstaande vrouw die geen familie meer heeft en een beetje een teruggetrokken leven leeft. Dat wil ze zo. Dankzij thuiszorg die vier keer per etmaal langskomt, kan ze blijven wonen waar ze al heel lang woont, in een mooie straat in een prachtig huis in Haren.

Na de aanhoudingen wordt het stil rond de twee verdachten. Ze worden verhoord, zitten tijdje vast en worden vervolgens in vrijheid gesteld in afwachtingen van wat komen gaat. Of niet komen gaat. In het belang van het onderzoek worden geen mededelingen meer gedaan. Wel zegt de politie dat niet wordt uitgesloten dat er meer slachtoffers zijn.

Ik bericht over deze affaire in Dagblad van het Noorden, op 21 mei 2014, dat is een dag na de aanhoudingen.

haast
In augustus 2014 – dat is 9 maanden geleden – informeer ik bij het Openbaar Ministerie naar de stand van zaken. Ik krijg te horen dat de politie haast met de zaak maakt, mede gezien de hoge leeftijd van het slachtoffer met wie het dan niet zo goed gaat. Probleem is dat het onderzoek vooral een financieel onderzoek is en daar is maar één politiemedewerker voor beschikbaar. Aldus het Openbaar Ministerie.

Schermafbeelding 2015-05-27 om 00.03.45In december 2014 is het nog steeds stil en ik informeer opnieuw. Het politieonderzoek blijkt dan net te zijn afgerond en het dossier is overgedragen aan het Openbaar Ministerie ter beoordeling. Een officier van justitie moet op basis van het dossier beoordelen of het echtpaar Henk en Marian L. strafrechtelijk moet worden vervolgd. Dat besluit laat ook weer op zich wachten.

Begin deze maand (mei 2015) – een jaar na de aanhoudingen en 20 maanden nadat een buurtagent aan de bel trok – is er een besluit genomen: het echtpaar moet zich voor de rechtbank verantwoorden. De vraag is nu: wanneer?

Het Openbaar Ministerie heeft deze week laten weten dat de zaak is aangemeld om ingepland te worden op een zitting van de rechtbank in Groningen. Hoe lang zo’n planning duurt, is niet te zeggen.

Rob Zijlstra

alle berichten over deze zaak

8 gedachten over “De zaak van mevrouw Rosingh [1]

 1. Een spreadsheet aanmaken. Datum constatering vermoedens, datum onderzoek gestart, etc., tot datum voor de rechter, tot datum veroordeling. Het lijstje wordt vermoedelijk een ogenopener voor velen.

 2. Haast

  http://www.idee-pmc.nl/mensbegrippen/haast.html
  Je haasten is iets doen met extra aandacht voor de tijd die dat ‘kost’. Je haasten is iets sneller doen terwijl het ook langzamer kan.

  We spreken mei 2015, bijna 9 maanden verder.
  Het Openbaar Ministerie heeft deze week laten weten dat de zaak is aangemeld om ingepland te worden op een zitting van de rechtbank in Groningen. Hoe lang zo’n planning duurt, is niet te zeggen.

  Maar hopen dat het allemaal gaat gebeuren voordat………………………

  José

 3. ja ach het is onvoorstelbaar maar kqn u zeggen ik wacht al met een vergelijkbaar zaakje
  3 jaar is niks anders dan maar bewijzen en middels is wel alles weg
  zowel de bankrekeningen leeg door valse handtekeningen alles is door ons betaald ook het onderzoek naar de handtekening. de rechtbank is heel krom heb nog wat andere zaken waarbij ik een huis koop alles keurig laten doen door notaris
  bank niks verkeerd niks fout , tot mijn verbazing wil de verkoper in ene het huis terug na maand en spandt een rechtszaak aan
  moet ik van de rechtbank bewijzen of ik voordien wel iets op papier heb of ihij de woning wil verkopen aan mij
  als is het op een bierfiltje !!! sta versteld nu ben ik dermate geestelijk stuk en heb alles maar gedaan
  ondanks heel veel kosten
  waarbij de verkoper ook nog mijn auto kreeg die werd ook gevorderd
  recht hebben en krijgen
  ,is gelijk aan dag en nacht!!!!!!!!!!!!!!!!!! wat is recht in Nederland ??? middels weet ik het ,het is krom een cirkel

 4. Ik heb het nu te druk om over de omvangrijke diefstal te schrijven, die mijn vader nu tien jaar geleden trof. Alleen al daaruit heb ik geleerd niet op autoriteiten te kunnen vertrouwen. Daarnaast is er nog een punt, het administratieve onderzoek. Ik heb dat met veel succes gedaan in het nu al weer grijze verleden. Dat de juridische autoriteiten onvoldoende administratief onderzoek aan kunnen, zal zo zijn. Maar dat iedereen zich zo laat inpakken door de politiek zie ik toch wel een vaststaand gegeven. Die verhouding, te beginnen met de juiste rapporteringen en verdere informatieverschaffing, juist naar boven, zal waarschijnlijk heel anders moeten. Die moet ook tot in de politiek reiken. Evenwel is daar veel voor nodig. Om te beginnen, de vertrouwensbasis is er vaak in de ambtenarij niet eens. Uit eigen ervaring weet ik dat daardoor zelfs grote internationale fraudes niet de juiste aanpak kregen. Waar zeurt men dan nog over in Nederland? En wie?

Geef een reactie