Groene dinsdag [2]

Schermafbeelding 2016-06-16 om 23.23.13Op last van de rechtbank in Groningen zijn de laatste vijf verdachten van een grote hennepactie van de politie in Groningen op vrije voeten gesteld.

Op dinsdag 31 mei 2016 viel de politie op 19 adressen in stad en provincie Groningen en in Eelde woningen en een bedrijfsruimte binnen. In Groningen, Hoogezand, Appingedam en Uithuizen werden in totaal 13 mensen aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en hennepteelt.

Op die 19 plekken werden 7 hennepplantages aangetroffen met in totaal 2300 hennepplanten.
Bij de actie werden 175 politiemensen ingezet. Het onderzoek naar de organisatie was eind 2015 begonnen. Spil van de organisatie zou een growshop (tuincentrum) aan de Koningsweg in Groningen zijn.

De meeste verdachten werden kort na de acties al in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie had de rechtbank verzocht vijf verdachten nog eens 90 dagen vast te houden. De rechters zien daarvoor geen redenen (gronden) en wezen de verzoeken af. Donderdag mochten drie verdachten huiswaarts keren, de laatste twee verdachten worden vrijdagochtend naar huis gestuurd.

De elf mannen en twee vrouwen blijven wel verdachten in deze zaak. Het OM moet nu besluiten of de verdachten ook strafrechtelijk worden vervolgd en zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Een betrokken advocaat denkt dat een eventueel proces nog wel twee jaar op zich kan laten wachten. De kans dat je nooit meer iets van deze zaak hoort, is zelfs vrij groot, denkt de raadsman.

Voor de politie moeten de vrijlatingen teleurstellend zijn. Op de dag van de actie maakte de politie bekend dat de invallen gericht waren tegen de georganiseerde criminaliteit die de samenleving ontwricht. Bij de invallen werd ook beslag gelegd op vier woningen, auto’s, sieraden en op 100.000 euro aan contant geld.

Ik ben benieuwd op welke wijze deze zaak een vervolg krijgt. Ik blijf de ontwikkelingen volgen en zal daar onder de naam groene dinsdag verslag van blijven doen.

>> groene dinsdag, deel 1

Geef een reactie