Groene Dinsdag [1]

Schermafbeelding 2016-05-31 om 21.26.11De politie heeft op dinsdag 31 mei 2016 invallen gedaan op 19 locaties in Groningen, Hoogezand, Appingedam, Uithuizen en Eelde. Het betrof 17 woningen en 2 bedrijfspanden. Bij de actie waren 175 agenten betrokken. Ik noem het maar Groene Dinsdag.

De pers was vooraf geïnformeerd over de actiedag. Verschillende journalisten waren op uitnodiging aanwezig bij de invallen (niet ongebruikelijk). Berichten over de actie zijn door voorlichters van de politie voor publicatie gelezen (gebruikelijk). Het is een voorwaarde om bij de acties aanwezig te mogen zijn.

 

Er zijn 13 mensen aangehouden: 11 mannen en 2 vrouwen in de leeftijd van 26 tot 61 jaar. Onder hen is een een 33-jarige man uit Uithuizen. Hij zou wel eens hoofdverdachte kunnen zijn. De verdenkingen tegen de  verdachten: hennepteelt en -handel, witwassen, het faciliteren van deze activiteiten en deelname aan een criminele organisatie.

Het politie-onderzoek begon eind 2015. Aanleiding: informatie uit andere onderzoeken, anonieme meldingen en informatie van energieleveranciers.

Op meerdere locaties zijn bij de invallen hennepkwekerijen aangetroffen:

Appingedam – Stationsstraat
Uithuizen – Hoofdstraat Oost (3)
Groningen – Sloep
Groningen – Zandsteenlaan
Groningen – Pleiadenlaan
Groningen – Nijensteinheerd
Eelde – Hornstukken

Aan de Nijensteinheerd in Groningen is ook een hennepdrogerij aangetroffen. Aan de Koningsweg in Groningen is tuincentrum (growshop) Green Lights doorzocht.

Schermafbeelding 2016-05-31 om 22.55.38

 

In totaal zijn 2300 planten en 25 kilo gedroogde hennep aangetroffen en in beslag genomen ter vernietiging. Daarnaast is voor 100.000 euro aan contant geld, sieraden en auto’s (4) in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op woningen (4) en op bankrekeningen van verdachten.

De bron van bovenstaande informatie is een persbericht dat de politie vandaag heeft vrijgegeven. In dit bericht legt de politie ook het waarom van de actie uit. Het betreft hier ‘ondermijnende criminaliteit’.

Deze vorm van criminaliteit ‘verzwakt en misbruikt onze maatschappij met alle ontwrichtende gevolgen voor iedereen (…). Ondermijning leidt tot aantasting van onze rechtstaat en de gelijkheid van iedereen.’ Aldus de politie.

Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben bij dit soort acties is het vervolg. Halen de verdachten de rechtszaal? Of komen ze met de schrik vrij? Los van de vraag of het niet wat magertjes is, 7 kwekerijen  met 175 politiemensen, wil ik weten of er wel voldoende capaciteit is voor een vervolgonderzoek. En ook: wat levert het uiteindelijk op?

Dat ik dat wil weten is niet zonder reden. In 2014 begon de politie een onderzoek naar een groep woninginbrekers. In maart 2015 werden er verdachten aangehouden, zes jongemannen die verantwoordelijk zouden zijn voor ten minste 24 forse woninginbraken in Oost-Groningen en Drenthe. Ook toen kwam er een persbericht van de politie. Het vervolg: de verdachten zijn nog altijd verdacht, zaten vast, maar lopen nu vrolijk en vrij rond. De rechtszaak laat al langer dan een jaar op zich wachten. → de zes van sappemeer

Ik ben benieuwd hoe het de 11 mannen en 2 vrouwen die vandaag zijn aangehouden zal vergaan. Ik ga dat volgen.

Rob Zijlstra

 

het persbericht van de politie

dit bericht is zonder tussenkomst van voorlichters geschreven en gepubliceerd

 

Een gedachte over “Groene Dinsdag [1]

Geef een reactie