NIFP

Schermafbeelding 2015-11-10 om 12.56.14
op de site van het nifp

De strafrechtketen in Noord-Nederland piept en kraakt.
Op deze website probeer ik er achter te komen wat daarvan de oorzaak is.

Wat ik weet: er is niet één oorzaak.
Het is ingewikkelder.

Wat ik hoor in en rond de rechtszaal is dat een van de oorzaken het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) is. Het instituut kan het werk niet aan. De problemen spelen al maanden.

Het NIFP is een onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In opdracht van rechtbanken en / of het Openbaar Ministerie rapporteren gedragsdeskundigen van het instituut over de persoonlijkheid van de verdachte. Spoort-ie wel, en zo nee, wat is er dan aan de hand?

De rapportages spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de strafeis en uiteindelijk ook bij het opleggen van de straf en de bijbehorende maatregelen.

Zonder een NIFP-rapportage wordt een strafzaak niet door de rechtbank in behandeling genomen. In praktijk betekent het dat gedetineerden maanden langer in detentie zitten dan de bedoeling is. Het aantal strafzaken dat wel een aanvang heeft gehad, maar op de stapel ‘wachtend’ belandt, is hoger dan ooit. In de rechtbank van Groningen werden de eerste tien dagen van november zo’n twintig strafzaken ‘aangehouden’ (uitgesteld). Maandag was de rechtbankrol goed gevuld, maar er ging maar één strafzaak door. Ontbrekende rapportages spelen daarbij de voornaamste rol.

• Wat is er aan de hand bij het NIFP?

Maandag 9 november heb ik gebeld met dit instituut. De psychiaters en psychologen zeggen dat ik voor antwoorden op vragen moet bellen met voorlichters van het ministerie van veiligheid en justitie. Die weten het namelijk.

Niet. De voorlichter van dit ministerie kon maandag geen psychiater of psycholoog van het NIFP bereiken die er iets over kon zeggen. Dinsdag weer proberen.

Ik weet uit de praktijk dat ‘zakendoen’  met Haagse voorlichters – heel aardig mensen –  niet eenvoudig is. Journalisten van ver worden nog wel eens met een kluit het riet ingestuurd. Dinsdagochtend en rond het middaguur houdt de voorlichtingstelefoonbeantwoorder de wacht.

 

update [13.30]
Er is contact, er zijn antwoorden.
Het ministerie van v&j heeft de antwoorden op een rijtje gezet:

Bij de reorganisatie van april 2015 is een aantal zaken tegelijk ingezet, nl:

. 3 fysieke verhuizingen op verschillende tijdstippen (Groningen en Arnhem zijn naar Zwolle verhuisd en Zwolle is naar een nieuw pand verhuisd)
. verandering van leidinggevenden, met ook nog een interim-situatie
. door de reorganisatie zijn mensen hun baan verloren of hebben een andere standplaats gekregen met dus veel reistijd.
. doordat 3 diensten samengevoegd werden, moesten de werkwijzen versneld op elkaar worden afgestemd.

Een dergelijk proces zorgt altijd voor enige onrust en  heeft ook geleid tot een iets verminderde productie. Inmiddels zijn er maatregelen genomen en zijn er afspraken gemaakt met het OM om de achterstand op korte termijn weg te werken.

Schermafbeelding 2015-11-11 om 08.44.45

dvhn, woensdag 11 november 2015

 

4 gedachten over “NIFP

  1. Je verhaal klopt niet. Mensen die niet meewerken aan en dergelijk onderzoek, waardoor het PBC (NIFP) niet kan rapporteren, worden toch veroordeeld.

    1. Toch wel. Er wordt altijd geprobeerd en daarna nog een keer een rapportage te verkrijgen. Maar het houdt een keertje op. En inderdaad, dan kan een veroordeling volgen zonder rapportage. Overigens heeft dit met mijn vraag niet zo heel veel te maken. Maar dat terzijde.

  2. Het INFP zal heus geen opening van zaken geven aan een journalist, ook niet een integere rechtbankverslaggever.
    Probeer vragen van en via een Kamerlid uit te lokken, dat heeft meer kans.

Geef een reactie