Het zaak van mevrouw Rosingh [3]

dvhn21mei14
dvhn / 21 mei ’14

Donderdag 15 oktober 2015 – dat is morgen vandaag – staan de man en de vrouw terecht die ervan worden verdacht de hoogbejaarde mevrouw Rosingh geld te hebben afgetroggeld. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om welgeteld 286.904 euro en 88 eurocent. De aanklager stelt dat er sprake is van verduistering uit hoofde van zijn/haar/hun persoonlijke dienstbetrekking.

Je bent schuldig aan verduistering als je iets wat van iemand anders is, je toe-eigent ‘anders dan door een misdrijf’. Wie geld uit de kassa graait, steelt. Doet de boekhouder dat, dan is het ook stelen, maar heet het verduistering. Een tweede verwijt dat wordt gemaakt is witwassen.  Met het verduisterde geld zijn onder meer levensmiddelen en vliegtickets gekocht (verdenking). Wie spullen koopt met gestolen geld, maakt zich schuldig aan witwassen.

Het verhaal wil dat de man en de vrouw – Henk L. (50) en Marian H. (51) zich over het wel en wee van mevrouw ontfermden. Ondertussen plukten ze haar kaal. Dat zouden ze hebben gedaan tussen december 2009 en oktober 2013. De politie rept van financiele uitbuiting. Daar zouden jaarlijks 30.000 mensen van 65 jaar en ouder het slachtoffer van zijn. De daders zijn vaak bekenden, heel vaak de kinderen.

In oktober 2013 roken mensen in de directe omgeving van mevrouw Rosingh onraad, ook de buurtagent. Het hele verhaal schreef ik eerder: dat staat hier. Het trieste is dat mevrouw in juni van dit jaar in armoede is overleden. Zij is 98 jaar geworden.

Vandaag –  donderdag – begint de strafzaak. Voor de behandeling is een halve dag uitgetrokken, heel de ochtend. De kans is evenwel heel groot dat er niets zal gebeuren en dat de strafzaak wordt aangehouden. De advocaat van de twee verdachten zou meer onderzoek willen.

Rob Zijlstra

♦♦ deel 2

31 oktober 2013
De politie krijgt een melding dat er iets niet in de haak is rond de hoogbejaarde mevrouw Rosingh, in relatie tot haar vermeende weldoeners en haar financiën.

februari 2014
Er wordt aangifte gedaan, de politie begint een onderzoek.

20 mei 2014
Henk L. en Marian H. worden in hun woning in Haren gearresteerd. De arrestatie wordt middels een persbericht door de politie wereldkundig gemaakt.

december 2014
Het politieonderzoek wordt afgerond, het dossier wordt in handen gesteld van het Openbaar Ministerie

mei 2015
Het Openbaar Ministerie neemt het besluit dat Henk L. en Marian H. strafrechtelijk worden vervolgd en zich moeten verantwoorden voor de rechtbank.

15 oktober 2015
De strafzaak staat gepland om 09.00 uur.

En… is aangehouden: volgend jaar verder.

Een gedachte over “Het zaak van mevrouw Rosingh [3]

Geef een reactie