Op stage, dag 3

Ik ben vijf dagen te gast bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.
Doel is om meer inzicht te krijgen in het werk van deze bijzondere organisatie.
Doel is ook om vragen te stellen.
Gaat het wel goed met de aanpak van de criminaliteit?
En hoe komt dat dan?
Een verslag van mijn bevindingen volgt later in Dagblad van het Noorden.
Hieronder kort wat ik heb gedaan op dag 3.

Dag 3, woensdag 16 september
eng1In kamer 3.34 van Administratie voorgeleidingen & preventieven (en tbs) begint (bijna) alles. Aan de muur hangt een briefje met daarop de namen van de verdachten die recent zijn aangehouden wegens een misdrijf en nu vastzitten in het cellencomplex van de politie aan de Hooghoudtstraat in Groningen. Rond tien uur woensdagochtend zaten daar dertien personen achter de tralies (een gesloten deur). Een aantal namen op het lijstje herken ik. Zes uur na de aanhouding volgt de inbewaringstelling. Dan krijgen ‘ze’ een map met een parketnummer. De mannen van kamer 3.34 werken met groot genoegen met een computerprogramma uit de vorige eeuw. Het genoegen: het werkt altijd.

Naast deze administratie zit Administratie MK waar ik dinsdag al even een kijkje mocht nemen. Het verbaast mij dat zo weinig mensen hier zo veel werk moeten verzetten om een strafzaak goed in de rechtszaal te krijgen. Werken heet hier brooz’n, voor een lunch is meestal geen tijd, het is een broodje wegslikken aan het bureau. Een van de broozers: ‘Wij zijn blij wanneer in de krant staat: ‘uitspraak over twee weken’. Dan weten wij dat de zaak goed is verlopen.’

Het derde bezoek van deze derde ‘stagedag’ is een bezoek aan de BOB-kamer, waar OM’ers en politiemensen samen kantoorhouden. BOB staat voor bijzondere opsporingsbevoegdheden: het uitlezen van historische telefoongegevens, het afluisteren van telefoongesprekken, het plaatsen van afluisterapparatuur in bijvoorbeeld auto’s, het opvragen van beelden van beveiligingscamera’s, pseudo-kopen (op Marktplaats bv), infiltraties. In de BOB-kamer wordt alles vastgelegd, gecontroleerd en opgeborgen in kluizen. De medewerkers van de BOB-kamer moeten de tijd een beetje voor zijn opdat ze weten hoe de nieuwste spelcomputers en smart-tv’s kunnen worden afgeluisterd.

Er is een afdeling zittingsroosters. Ik ben opnieuw verbaasd. Vroeg ik mij eerst af waarom het toch zo regelmatig misgaat in de rechtszaal, inmiddels stel ik vast dat het een wonder mag heten dat er überhaupt strafzaken zijn waar alles goed gaat. Het is een gigantisch logistiek gegoochel om ervoor te zorgen dat alles samenvalt. Dus dat de juiste officier van justitie met het correcte en volledige strafdossier op de afgesproken dag en tijdstip in de juiste rechtszaal van de aangewezen rechtbank van Groningen, Assen of Leeuwarden zit waar op dat moment ook de juiste rechters, de juiste advocaat, advocaten, opgeroepen tolken, medewerkers van de reclassering en eventuele slachtoffers zitten. Ook niet te vergeten: de juiste bij het strafdossier horende verdachte(n).

De medewerkster van afdeling zittingsroosters: ‘Je kunt wel in de krant schrijven dat er van alles misgaat, maar het is heel goed dat je dit eens zelf ziet.’ En dat is het.

De verbazing blijft bij de afdeling algemene zaken waar ik pas mag vertrekken na alles te hebben gehoord wat ze daar doen: het ondersteunen van de officier van justitie in zijn/haar niet strafrechtelijke taken. Dat zijn er een boel. Kleine greep: het geven van toestemming om direct na de ondertrouw te huwen en dus niet de wettelijk verplichte 14 dagen wachttijd (bedenktijd?) in acht te nemen. Of het verrichten van handelingen met betrekking tot de wet op de lijkbezorging inzake niet natuurlijk overlijden. Voor het idee: in 2014 stierven 1200 mensen in Noord-Nederland zo’n niet-natuurlijke dood. Nog een taak: het gijzelen van mensen in faillissementszaken met een riekend geurtje. Voorspelling van de afdeling: die gijzelingen gaan toenemen.

donderdag ben in OM-vrijgeroosterd om strafzaken te kunnen volgen in zittingszaal 14.
vrijdag: bezoek aan het internationaal rechtshulp centrum noord-nederland en een gesprek met officier van justitie Liesbeth Joosten, afdelingshoofd interventies.

kort verslag dag 1
kort verslag dag 2

Reageren? Vragen? klik hier

Geef een reactie