Op stage, dag 2

Ik ben vijf dagen te gast bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.
Doel is om meer inzicht te krijgen in het werk van deze bijzondere organisatie.
Doel is ook om vragen te stellen.
Gaat het wel goed met de aanpak van de criminaliteit?
En hoe komt dat dan?
Een verslag van mijn bevindingen volgt later in Dagblad van het Noorden.
Hieronder kort wat ik heb gedaan op dag 2.

Dag 2, dinsdag 15 september
Schermafbeelding 2015-09-15 om 20.35.55Er was tegen mij gezegd dat er veel meer gebeurt bij het Openbaar Ministerie dan ik misschien zou denken. Wat heet. Je komt er van alles tegen. Iemand zegt: ‘Dat is H. Hij doet de onnatuurlijke doden.‘ Iemand anders: ‘Wat ik hier doe? Ik doe de beveiliging van bedreigde personen.’

De ochtend vangt aan met de tweewekelijkse zeepkist-bijeenkomst op de vierde verdieping. Daar praat plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Hessel Schuth met beide benen op de grond de medewerkers bij over de geslaagde barbecue, over ondermijningscriminalteit en over een groot probleem dat straks besproken zal worden. Officier van justitie Corien Fahner neemt een paar recente zaken door: het Bierumer wietproces (‘een succes voor het om’), over de branden in Hoogeveen en het lastige onderzoek dat daar bijhoort en heel kort over de Jumbo-zaak. ‘Ik had graag hier geroepen: we got him.

Daarna schuif ik aan bij het 7-weken-overleg waar officier van justitie Martijn Kappeyne van de Coppello de strafzaken bespreekt die over zeven weken op zitting komen. Inhoudelijk dan wel pro forma. Dat is steeds de vraag. Kappeyne van de Coppello moet de knopen doorhakken waarbij de preventieven vanwege de termijnen voorrang krijgen.

Dan is er het persofficierenoverleg onder leiding van Pieter van Rest en met onder anderen ook Manon Hoiting, mijn steun en toeverlaat deze week. Het gaat in dit overleg over van alles. Over de indrukwekkende driedaagse cursus jihadisme die is gevolgd, over het donkere dagen offensief van de politie (‘gaan we liken op Facebook’), over het thema kindermishandeling en het nut daarover te vertellen op scholen (heeft nut). Het gaat over persberichten, over fouten in persberichten (toegeven of niet?), de aangeschafte camera met pag-geld en over de valkuilen van camerabeelden die banken maken bij pinautomaten.

Kort voor en kort na de lunch ga ik met officier van justitie Sanne Kromdijk appointeren. Wij doen dat op de derde verdieping, in kamer 32. Het OM-gebouw is heul hip, maar ook een beetje steriel (spierwitte vloeren). Kamer 32 is anders: kasten vol strafdossiers, strafdossiers op de grond, stapels papieren in mappen op de bureaus waar nauwelijks ruimte is voor een toetsenbord of een bekertje koffie. Hier wordt echt gewerkt! Woensdag schuif ik opnieuw aan in 32 om tekst en uitleg te krijgen over de werkwijze.

Ik sluit dag 2 af met een bezoek aan de Weekdienst waar officier van justitie Ineke van Overbeeke topsport bedrijft. Ze moet op basis van vaak summiere informatie ingrijpende besluiten nemen over verzoeken die per roodgloeiende telefoon binnenkomen. Het zijn vooral vragen van politiemensen. Kan Jantje worden aangehouden buiten heterdaad, kan Pietje die al vast zit niet in beperking, de recherche wil een spoedtap plaatsen. Of dat kan? En mag? Ze zegt: ‘Deze dienst duurt een week, vrijdag kun je me wegdragen.’ Ze wordt bijgestaan door de parketsecretarissen Loes Boomsma en Francien van der Leij. Zij zijn rechterhanden. Tegen het raam van hun kantoorkamer staat een kaartje: ‘Geen paniek, het is maar chaos.’

→ kort verslag dag 1

Reageren? Vragen? klik hier

Geef een reactie