Op stage, dag 1

Ik ben vijf dagen te gast bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.
Doel is om meer inzicht te krijgen in het werk van deze bijzondere organisatie.
Doel is ook om vragen te stellen.
Gaat het wel goed met de aanpak van de criminaliteit?
En hoe komt dat dan?
Een verslag van mijn bevindingen volgt later in Dagblad van het Noorden.

Hieronder kort wat ik heb gedaan.

 

Dag 1, maandag 14 september
Schermafbeelding 2015-09-14 om 22.43.16Om kwart voor negen meld ik mij aan de Paterswoldseweg 814 in Groningen (met uitzicht op Drenthe). Uit handen van plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Hessel Schuth ontvang ik de rijkspas die mij deze week toegang geeft tot het gebouw.

Het eerste overleg dat ik bijwoon betreft dat van het Bureau Recherche onder leiding van recherche-officier Corien Fahner. Het gaat onder meer over de kwaliteit van de forensische opsporing, over de cie die nu weer anders heet, over capaciteiten en prioriteiten, over klapdagen en ingrijpscenario’s’.

Daarna volgt een gesprek met officier van justitie Pieter van Rest van de afdeling Beleid & Strategie. We spreken over de rol van het strafrecht, over die van de burgemeesters, over het nieuwe denken (in plaats van het oude denken), over de criminele beleidsanalyses en de informatiepositie van de politie. En zo nog wat zorgen.

De middag begint met een gesprek met Ineke Diender, zaakscoördinator slachtoffers. Staat binnen het OM vooral de verdachte centraal, bij Diender draait alles om het slachtoffer. Zij zegt: ‘Dat doen we niet als hulpverlener, maar als dienstverlener.’

De rest van de middag wordt in beslag genomen door het Strafmaatoverleg. Twaalf officieren van justitie praten, soms door elkaar heen, over concrete strafzaken die op korte termijn (deze en volgende week) aan de rechtbanken in Groningen, Assen en Leeuwarden worden voorgelegd. Hoe hoog moet de strafeis zijn? Drie, vier, vijf. Wie biedt er meer? Of kan het een onsje minder? Een paar keer speelt een officier van justitie de advocaat van de duivel. Er valt een keer een lelijk woord. Er is een trieste kwestie waarin een heel lastig besluit moet worden genomen.

Tussen de bedrijven door, de koffieautomaat-gesprekken, spreek ik kort met deze en gene. Geen van de officieren van justitie die ik spreek, had zondagavond naar Penoza gekeken. In die aflevering – waar een miljoen mensen wel naar keken – stapt een officier van justitie met een strafdossier onder haar arm het huis van bewaring binnen. De boef, mevrouw Penoza, krijgt een aanbod dat ze niet kan weigeren: in plaats van levenslang mag ze vrijuit gaan en zal haar strafdossier spoorloos verdwijnen. In ruil daarvoor moet ze infiltreren in een gevaarlijke boevenbende. Neen. Zo gaat het in het echt natuurlijk niet. Een van de officieren van justitie: ‘Ik krijg al kromme tenen als ik naar Flikken Maastricht kijk. Een andere officier: ‘Op de televisie, in series, worden wij altijd neergezet als sullen. Dat klopt ook niet.’

 

kort verslag dag 2

Reageren? Vragen? klik hier

2 gedachten over “Op stage, dag 1

Geef een reactie