Werken bij het Openbaar Ministerie

Guyotplein 1
Paterswoldseweg 814
Rademarkt 12

Er zijn rechters die het niks vinden dat dit blog is vernoemd naar het adres van de rechtbank in Groningen – Guyotplein1 – terwijl het kwaad – vinden deze rechters – toch echt bij het Openbaar Ministerie zit.
Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland is gevestigd – nu nog – aan de Paterswoldseweg 814, op het randje van de stad Groningen. Paterswoldseweg 814 is niet echt een lekker klinkende naam voor een blog dat antwoorden zoekt.

Op Guyotplein 1 komt, in de rechtszaal, alles samen. Gaat het bij de politie (Rademarkt 12) mis, dan moeten ze dat aan de Paterswoldseweg herstellen. Doen ze dat daar niet dan komt zoiets via het Guyotplein naar buiten.

De vraag is: hoe mis gaat het eigenlijk aan de Paterswoldseweg? Ik heb zelf geen idee. Dat het er niet van een leien dakje gaat, mag (moet) inmiddels bekend zijn. Bij de krant gaat ook niet alles zoals het wel zou moeten, net als waarschijnlijk bij u thuis.

Mede naar aanleiding van het ontstaan en bestaan van dit blog, heb ik een gesprek gevoerd met hoofdofficier van justitie Jan Eland en officier van justitie Corien Fahner. Zij vinden Guyotplein 1 qua naam leuk bedacht. Qua inhoud is het enthousiasme iets minder groot. Daarom kwamen ze met een voorstel waar ik inmiddels over heb nagedacht.

Ik mag een week (of twee weken) op stage bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. Ik krijg een deurpasje en dan mag ik alles, van alles, bijwonen. Ik mag met iedereen praten. Het doel: een beter beeld krijgen van hoe het er bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland aan toegaat. Bovenbaas Jan Eland zei: ‘En als je dan na een week van mening bent dat wij een stelletje labbekakken zijn, dan hoop ik dat in jouw krant te lezen.’

Ik heb het aanbod – na overleg met collega’s – aangenomen.
Na de vakantie, ergens in september, ga ik een week op stage bij het Openbaar Ministerie.

Laat ik mij nu inpakken?
Natuurlijk niet.
Er zullen afspraken worden gemaakt over wat wel en wat niet kan/mag worden gepubliceerd met betrekking tot lopende onderzoeken en dergelijke.
Dat spreekt voor zich.
Ik ben van afspraak is afspraak.
Ik zal de afspraken vermelden.
Hoe ik verslag ga doen, weet ik nog niet.
Daar ga ik in de vakantie over nadenken.

Rob Zijlstra

5 gedachten over “Werken bij het Openbaar Ministerie

 1. Rob, je onderzoek naar het dalende aantal strafzaken is een goede zaak.
  MIjn vraag als jurist: hoe komt het dat veel zaken eerst na jaren op zitting komen ?
  Deze vertraging wordt dan verdisconteerd in de straf.

  Wat is de verklaring van deze vertragingen ?

 2. Dé misdaadjournalist van het DvhN die stage gaat lopen bij een organisatie waar het van oudsher warme banden mee heeft.

  De “leading man” van het OM, Eland, had natuurlijk allang ontslagen moeten zijn vanwege de slechte resultaten. Met een hoge afkoopsom natuurlijk, net zoals in het bedrijfsleven, bedoeld om niet uit de school te klappen over doofpotten en dergelijke.

  De laatste zin van het stageverslag luidt?

  ‘Klein van binnen, kneuterig van buiten.’

 3. Allereerst een heel fijne vakantie gewenst Rob. Hoop dat je weer op mooie plekjes terecht zult komen met je campertje.
  Aanleiding hiertoe was het plotselinge vertrek van OvJ Eric van Sloten. Daar heb je blijkbaar nog geen antwoord op en zult dit nu dus gaan verwerken in deze stage. Een lange weg lijkt me. Tegen die tijd zal er voor Eric wel een oplossing zijn gevonden.

  1. Nee, nog geen antwoord. Volgens het OM betreft het vooral een prive-kwestie. Het OM vindt het om die reden dat het dan ook aan Van Sloten is om er iets over te zeggen. Ik hoop en reken op een vervolg.

 4. Heel bijzonder Rob, dat je bij het OM op stage mag. Dat is niet veel journalisten gegeven. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het resultaat. Uiteraard zou het nog bijzonderder zijn als je vervolgens ook een ‘stage’ bij de rechtbank zou kunnen volgen, maar ik geef je niet veel kans. Misschien zou je als buitengriffier kunnen binnendringen en een poosje in lege plek opvullen. …….

Geef een reactie