Bijzondere dynamiek

over twee weken geen uitspraak

Er diende een omvangrijke strafzaak voor de Noordelijke Fraude Kamer (NFK) in de rechtbank van Groningen. Zes dagen lang bogen drie rechters en een griffier zich over de financiële handel en wandel van seksclubeigenaar Jan B. uit Amsterdam. Hij wordt beschuldigd – net als zijn zoon – van het witwassen van miljoenen euro’s. Daar zou B. in 1984 al mee zijn begonnen. In januari 2013 kwam er een einde aan. Er waren arrestaties in vakantiehuizen op Tenerife.

Heel verhaal.

Vorige week donderdag was de zesde en laatste zittingsdag. De 77-jarige en bedlegerige Jan B. – hoorde een gevangenisstraf tegen zich eisen van 24 maanden, zijn gezonde zoon 15 maanden. Het Openbaar Ministerie vindt niet alleen het witwassen bewezen, maar ook dat dat is gebeurd in een verband dat juridisch een criminele organisatie mag heten.

Er wordt over twee weken geen uitspraak gedaan.

De strafzaak is aangehouden tot vrijdag 21 augustus om 08.55 uur. Op die datum en dat tijdstip komt de fraudekamer bijeen om de zaak voort te zetten: de zitting wordt dan heropend om onmiddellijk, binnen een seconde, te worden gesloten. Om vervolgens over twee weken uitspraak te kunnen doen.

Met deze rechterlijk truc (‘een slimme manier om je doel te bereiken’) wordt de wettelijke termijn – binnen twee weken uitspraak – omzeild. De uitspraak is vervolgens twee weken later, op vrijdag 4 september om 13.00 uur.

De rechtbank heeft ook een reden opgegeven: de overvolle (zitting)agenda’s van de noordelijke fraudekamer en de komende vakantieperiode.

Drukte en vakanties geven de misdaadbestrijding een geheel eigen en bijzondere dynamiek.

Rob Zijlstra

Geef een reactie