Schermafbeelding 2015-05-29 om 23.33.48

De zes van Sappemeer – en omstreken [1]

Schermafbeelding 2015-07-05 om 21.59.17Terwijl ik mij afvraag waar toch al die door de politie aangehouden woninginbrekers blijven, komt het Openbaar Ministerie – als geroepen – met een persbericht. Er zijn in Groningen, Hoogezand en Foxhol woninginbrekers aangehouden. Het betreft zes jongelingen in de leeftijd van 16 tot 22 jaar. Ze worden verdacht van 24 woninginbraken.

Het gaat om inbraken in Sappemeer (9), Hoogezand (4), Zuidlaren (4) en steeds één inbraak in Zuidbroek, Farmsum, Foxhol, Wildervank, Veendam, Roden en Donderen. Die zouden zijn gepleegd tussen oktober 2014 en half maart 2015. Schermafbeelding 2015-05-27 om 00.03.45

De verdachten opereerden als groep, maar in wisselende samenstelling. Ze kennen elkaar. De buit bestaat uit sieraden, autosleutels met bijbehorende auto’s op de oprit, laptops en telefoons. In één woning is een kluis gekraakt met daarin 13.000 euro. Dat geld is nu weg. De totale waarde van de buit bedraagt volgens het Openbaar Ministerie tienduizenden euro’s. De zes zouden de poet hebben verdeeld.

Op 18 maart 2015 zijn drie jongemannen aangehouden in een auto, kort nadat ze zouden hebben geprobeerd in te breken in woningen in Hoogezand en Wildervank. Twee weken later zijn de andere drie aangehouden in een auto die is gestolen in Zuidlaren.

Drie van de zes jongemannen zitten – voorlopig gehecht – in het gevang, de andere drie zijn na verhoor als verdachten heengezonden.

De vraag ook hier: halen deze verdachten de rechtszaal?

Vanwaar de vraag?

In het recent gepubliceerde jaarverslag van de politie in Noord-Nederland (regionaal beleidsplan veiligheid) staat dat er in 2014 welgeteld 5.437 maal aangifte is gedaan van een woninginbraak in Groningen, Drenthe en Friesland. Het oplossingspercentage bedraagt 15 procent. Ook dat staat in dat verslag. Oftewel: er zijn vorig jaar zo’n 800 woninginbraken opgelost. In 2013 werd ook zo’n opgelost aantal genoteerd.

Schermafbeelding 2015-05-27 om 00.03.45 Maar in de rechtbanken van Noord-Nederland worden jaarlijks helemaal geen 800 woninginbraken behandeld. Bij lange na niet zelfs. Voor het idee: in de rechtbank van Groningen zijn dit jaar (vijf maanden heen) negen mannen en een  vrouw veroordeeld door de meervoudige strafkamer in verband met opgeteld dertien (13) woning- en bedrijfsinbraak. Twee van die dertien inbraken werden gepleegd in 2012, eentje in 2015, de overige tien in 2014.

Een paar verdachte woninginbrekers  stonden terecht bij de politierechter waar ik wel, maar minder zicht op heb.
Met de politierechter erbij kom je misschien op 25 zaken dit jaar.
Of 31.
Maar het komt nooit niet in de buurt van 800.

Nog iets anders.
Het aantal geregistreerde woninginbraken (5.347 in 2014) is niet het werkelijke aantal gepleegde inbraken. Dat aantal ligt veel hoger. Hoeveel? Geen idee: dark number. De bereidheid aangifte te doen is niet bijster groot. We doen aangifte omdat dat moet van de verzekering. Dat geldt voor veel misdrijven. Als het niet moet van de verzekering doen we geen aangifte omdat het idee is dat het toch niet helpt. Dit is een van de redenen dat officiële misdaadcijfers per definitie in de grootst mogelijke twijfel moet worden getrokken.Schermafbeelding 2015-05-27 om 00.03.45

Om antwoord, een antwoord, te krijgen ga ik de ‘Zes van Sappemeer (en omstreken)’ volgen. Ik ga achterhalen wie de verdachten zijn, wie hun advocaten en vooral wat voor deze zes jongemannen uiteindelijk de consequenties zijn. Misschien zijn er betrokken ouders die iets willen vertellen. Of slachtoffers. Of wie dan ook.

Het Openbaar Ministerie meldt dat er al op 2 juli een zitting is, een regiezitting weliswaar, dus nog geen inhoudelijke behandeling, maar toch.
Wel heel voortvarend.

Ik ben benieuwd.

Rob Zijlstra

.

 

Schermafbeelding 2015-05-29 om 20.34.51
het persbericht

Schermafbeelding 2015-05-29 om 23.15.41

jaarverslag 2014 politie noord-nederland

 

UPDATE

De zes verdachten mogen donderdag 2 juli opdraven in zittingszaal 14 voor een pro forma-zitting. Dat betekent in ieder geval dat er een begin wordt gemaakt met een strafproces. Het gaat om de volgende verdachten:

H.C. D. (20) uit Foxhol
C.O. (19) uit Winschoten
A.S.A.S. (19) uit Groningen
M.O. (20) uit Groningen
C.O. (17) uit Hoogezand
H.O. (16) uit Groningen

Het zou gaan om de volgende inbraken – het overzicht wijkt iets af van wat de politie eerder meldde. Het onderstaande overzicht is gebaseerd op informatie van het Openbaar Ministerie.

Schermafbeelding 2015-06-26 om 13.47.20
klik op afbeelding voor vergroting

3 gedachten over “De zes van Sappemeer – en omstreken [1]

  1. Helemaal geen leuke serie, Rob. Ben echter heel benieuwd hoe het verder gaat en vooral of er een uitleg komt over de flauwekulstatistiek.

Geef een reactie