Het OM-gevoel

om deel 1 om deel 2

Schermafbeelding 2015-10-19 om 23.50.11Het bovenstaande verhaal stond afgelopen weekeinde in de zaterdagkrant van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Het is mijn verslag op basis van vijf dagen kijken en luisteren op de burelen van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland in Groningen – klik voor leesbare versie. 

Lees meer

de strafrechtketen

Schermafbeelding 2015-10-16 om 23.05.01Morgen – zaterdag 17 oktober – verschijnt mijn verhaal dat ik schreef over het Openbaar Ministerie Noord-Nederland in de weekeinde-bijlages van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. In september was ik vijf dagen te gast op de burelen van het noordelijk justitieparket. Eerder schreef ik daar vijf maal een logboek over. Die verhalen staan elders op dit blog.

Heb ik een antwoord gekregen op mijn grote vraag waarom de  misdaad de rechtszaal niet bereikt?

Ja.
Nee.
Integendeel.

 

  • wordt vervolgd

 

Lees meer

De zaak van mevrouw Rosingh [4]

Het echtpaar uit Haren dat wordt verdacht een hoogbejaarde plaatsgenoot financieel te hebben uitgebuit, zou ook een stichting en een man en vrouw uit Drenthe hebben kaalgeplukt.

Het Openbaar Ministerie kondigde donderdagochtend een ontnemingsvordering aan ter hoogte van de vermeende buit: 839.000 euro.

Niet alleen mevrouw Rosingh zou slachtoffer zijn.
Ook een echtpaar uit Drenthe – inmiddels overleden – zou zijn kaalgeplukt. Het echtpaar bestierde vele jaren een apotheek in Groningen.
Een derde gedupeerde is het Johan Droge Fonds waar Henk L. en Marian H. bestuursleden van zijn. Het geld dat deze familiestichting beheerde, is verdwenen. Het zou gaan om een bedrag van zo’n 500.000 euro. De stichting is opgericht ten behoeve van zorg aan autistische kinderen.

Advocaat Peter Hermens staat het verdacht echtpaar bij.
Hij wil dat drie getuigen opnieuw worden gehoord.
Dat moet worden gedaan door de rechter-commissaris, die het heel druk heeft.
Pas in februari 2016 zou er tijd en ruimte zijn.

rob zijlstra

♦♦♦ deel 3

 

Lees meer

Het zaak van mevrouw Rosingh [3]

dvhn21mei14
dvhn / 21 mei ’14

Donderdag 15 oktober 2015 – dat is morgen vandaag – staan de man en de vrouw terecht die ervan worden verdacht de hoogbejaarde mevrouw Rosingh geld te hebben afgetroggeld. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om welgeteld 286.904 euro en 88 eurocent. De aanklager stelt dat er sprake is van verduistering uit hoofde van zijn/haar/hun persoonlijke dienstbetrekking.

Je bent schuldig aan verduistering als je iets wat van iemand anders is, je toe-eigent ‘anders dan door een misdrijf’. Wie geld uit de kassa graait, steelt. Doet de boekhouder dat, dan is het ook stelen, maar heet het verduistering. Een tweede verwijt dat wordt gemaakt is witwassen.  Met het verduisterde geld zijn onder meer levensmiddelen en vliegtickets gekocht (verdenking). Wie spullen koopt met gestolen geld, maakt zich schuldig aan witwassen.

Het verhaal wil dat de man en de vrouw – Henk L. (50) en Marian H. (51) zich over het wel en wee van mevrouw ontfermden. Ondertussen plukten ze haar kaal. Dat zouden ze hebben gedaan tussen december 2009 en oktober 2013. De politie rept van financiele uitbuiting. Daar zouden jaarlijks 30.000 mensen van 65 jaar en ouder het slachtoffer van zijn. De daders zijn vaak bekenden, heel vaak de kinderen.

In oktober 2013 roken mensen in de directe omgeving van mevrouw Rosingh onraad, ook de buurtagent. Het hele verhaal schreef ik eerder: dat staat hier. Het trieste is dat mevrouw in juni van dit jaar in armoede is overleden. Zij is 98 jaar geworden.

Vandaag –  donderdag – begint de strafzaak. Voor de behandeling is een halve dag uitgetrokken, heel de ochtend. De kans is evenwel heel groot dat er niets zal gebeuren en dat de strafzaak wordt aangehouden. De advocaat van de twee verdachten zou meer onderzoek willen.

Rob Zijlstra

♦♦ deel 2

31 oktober 2013
De politie krijgt een melding dat er iets niet in de haak is rond de hoogbejaarde mevrouw Rosingh, in relatie tot haar vermeende weldoeners en haar financiën.

februari 2014
Er wordt aangifte gedaan, de politie begint een onderzoek.

20 mei 2014
Henk L. en Marian H. worden in hun woning in Haren gearresteerd. De arrestatie wordt middels een persbericht door de politie wereldkundig gemaakt.

december 2014
Het politieonderzoek wordt afgerond, het dossier wordt in handen gesteld van het Openbaar Ministerie

mei 2015
Het Openbaar Ministerie neemt het besluit dat Henk L. en Marian H. strafrechtelijk worden vervolgd en zich moeten verantwoorden voor de rechtbank.

15 oktober 2015
De strafzaak staat gepland om 09.00 uur.

En… is aangehouden: volgend jaar verder.

Lees meer

De Zes van Sappemeer [3]

update

Schermafbeelding 2015-07-05 om 21.59.17Vandaag – vrijdag 9 oktober – was er even wat zichtbare beweging rond De Zes van Sappemeer.
In zittingszaal was een pro forma-zitting rond twee van de zes verdachten.

Het gaat om de twee mannen die op 3 juli dit jaar in vrijheid werden gesteld.
Zij mogen – gelijk de andere vier – hun proces als vrij mens afwachten.

Nu blijkt dat die twee alweer achter de tralies zitten.
De voorwaarden die aan de schorsing van hun detentie waren verbonden hebben ze overtreden.
Ze mochten geen nieuwe strafbare feiten plegen.
Deden ze wel.
Ze deden begin augustus onder meer een bedrijfsinbraak in Bedum (verdenking).

De stand van zaken van nu is dat er nog veel getuigen moeten worden gehoord.
Ook moeten gedragsdeskundigen rapporteren over de verdachten.
De rechtbank had daartoe op 2 juli de opdrachten verstrekt.
Het Openbaar Ministerie heeft de verzoeken tot gedragsonderzoek op 25 september verstuurd.
Vanwege enorme achterstanden bij het Nederlands Instituut Forensische Psychiatrie (NIFP) kan het nog wel even duren alvorens de vereiste rapportages er zijn.

Ook wordt nog gewacht op de resultaten van forensisch onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Kan eveneens nog wel even duren: het NFI hanteert momenteel wachtlijsten.

Tijdens de pro forma-zitting werd gemeld dat er nog een zevende verdachte is die nog altijd niet is aangehouden.

Mijn inschatting: er komt dit jaar geen strafzaak rond de Zes (7) van Sappemeer.

De advocaten hebben de rechtbank verzocht de voorlopige hechtenis van O.M. en A.S.A.S opnieuw te schorsen dan wel op te heffen.
De officier van justitie: ‘Nee. Niet nog een keer.’
De rechtbank tegen de twee verdachten: ‘We begrijpen dat u naar huis wilt. Maar dat doen we niet. Het belang van strafvordering weegt zwaarder dan uw eigen belangen.’

Rob Zijlstra

deel 2 

Lees meer