De zaak van mevrouw Rosingh [5]

UPDATE – 8 april 2016 –

RECHTBANK VEROORDEELT ECHTPAAR TOT 22 MAANDEN CEL

zie ook dvhn.nl
zie ook het vonnis van de rechtbank inzake Marian H.
zie ook het vonnis van de rechtbank inzake Henk L.

de ontnemingsvordering?
Het Openbaar Ministerie heeft ruim 800.000 euro geclaimd in de ontnemingsvordering. Een besluit hierover wordt later (mei) genomen.

♦♦♦♦ deel 4

Schermafbeelding 2016-03-24 om 08.44.10
dvhn 24 maart 2016 / klik op artikel om te lezen

31 oktober 2013
De politie krijgt een melding dat er iets niet in de haak is rond de hoogbejaarde mevrouw R., in relatie tot haar vermeende weldoeners en haar financiën.

februari 2014
Er wordt aangifte gedaan, de politie begint een onderzoek.

20 mei 2014
Henk L. en Marian H. worden in hun woning in Haren gearresteerd. De arrestatie wordt middels een persbericht door de politie wereldkundig gemaakt.

december 2014
Het politieonderzoek wordt afgerond, het dossier wordt in handen gesteld van het Openbaar Ministerie

mei 2015
Het Openbaar Ministerie neemt het besluit dat Henk L. en Marian H. strafrechtelijk worden vervolgd en zich moeten verantwoorden voor de rechtbank.

15 oktober 2015
De strafzaak staat gepland om 09.00 uur. En… is aangehouden: volgend jaar verder.

25 maart 2016
De strafzaak → met uitspraak op 8 april

update – 25 maart 2016 – strafeisen van het Openbaar Ministerie
Officier van justitie Terry Akkerman heeft 22 maanden celstraf geëist tegen Henk L. (51) en Marian H. (52) uit Haren wegens het verduisteren van geld van mevrouw Rosingh uit Haren. >> meer

Lees meer

De zaak van mevrouw Rosingh [4]

Het echtpaar uit Haren dat wordt verdacht een hoogbejaarde plaatsgenoot financieel te hebben uitgebuit, zou ook een stichting en een man en vrouw uit Drenthe hebben kaalgeplukt.

Het Openbaar Ministerie kondigde donderdagochtend een ontnemingsvordering aan ter hoogte van de vermeende buit: 839.000 euro.

Niet alleen mevrouw Rosingh zou slachtoffer zijn.
Ook een echtpaar uit Drenthe – inmiddels overleden – zou zijn kaalgeplukt. Het echtpaar bestierde vele jaren een apotheek in Groningen.
Een derde gedupeerde is het Johan Droge Fonds waar Henk L. en Marian H. bestuursleden van zijn. Het geld dat deze familiestichting beheerde, is verdwenen. Het zou gaan om een bedrag van zo’n 500.000 euro. De stichting is opgericht ten behoeve van zorg aan autistische kinderen.

Advocaat Peter Hermens staat het verdacht echtpaar bij.
Hij wil dat drie getuigen opnieuw worden gehoord.
Dat moet worden gedaan door de rechter-commissaris, die het heel druk heeft.
Pas in februari 2016 zou er tijd en ruimte zijn.

rob zijlstra

♦♦♦ deel 3

 

Lees meer

Het zaak van mevrouw Rosingh [3]

dvhn21mei14
dvhn / 21 mei ’14

Donderdag 15 oktober 2015 – dat is morgen vandaag – staan de man en de vrouw terecht die ervan worden verdacht de hoogbejaarde mevrouw Rosingh geld te hebben afgetroggeld. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om welgeteld 286.904 euro en 88 eurocent. De aanklager stelt dat er sprake is van verduistering uit hoofde van zijn/haar/hun persoonlijke dienstbetrekking.

Je bent schuldig aan verduistering als je iets wat van iemand anders is, je toe-eigent ‘anders dan door een misdrijf’. Wie geld uit de kassa graait, steelt. Doet de boekhouder dat, dan is het ook stelen, maar heet het verduistering. Een tweede verwijt dat wordt gemaakt is witwassen.  Met het verduisterde geld zijn onder meer levensmiddelen en vliegtickets gekocht (verdenking). Wie spullen koopt met gestolen geld, maakt zich schuldig aan witwassen.

Het verhaal wil dat de man en de vrouw – Henk L. (50) en Marian H. (51) zich over het wel en wee van mevrouw ontfermden. Ondertussen plukten ze haar kaal. Dat zouden ze hebben gedaan tussen december 2009 en oktober 2013. De politie rept van financiele uitbuiting. Daar zouden jaarlijks 30.000 mensen van 65 jaar en ouder het slachtoffer van zijn. De daders zijn vaak bekenden, heel vaak de kinderen.

In oktober 2013 roken mensen in de directe omgeving van mevrouw Rosingh onraad, ook de buurtagent. Het hele verhaal schreef ik eerder: dat staat hier. Het trieste is dat mevrouw in juni van dit jaar in armoede is overleden. Zij is 98 jaar geworden.

Vandaag –  donderdag – begint de strafzaak. Voor de behandeling is een halve dag uitgetrokken, heel de ochtend. De kans is evenwel heel groot dat er niets zal gebeuren en dat de strafzaak wordt aangehouden. De advocaat van de twee verdachten zou meer onderzoek willen.

Rob Zijlstra

♦♦ deel 2

31 oktober 2013
De politie krijgt een melding dat er iets niet in de haak is rond de hoogbejaarde mevrouw Rosingh, in relatie tot haar vermeende weldoeners en haar financiën.

februari 2014
Er wordt aangifte gedaan, de politie begint een onderzoek.

20 mei 2014
Henk L. en Marian H. worden in hun woning in Haren gearresteerd. De arrestatie wordt middels een persbericht door de politie wereldkundig gemaakt.

december 2014
Het politieonderzoek wordt afgerond, het dossier wordt in handen gesteld van het Openbaar Ministerie

mei 2015
Het Openbaar Ministerie neemt het besluit dat Henk L. en Marian H. strafrechtelijk worden vervolgd en zich moeten verantwoorden voor de rechtbank.

15 oktober 2015
De strafzaak staat gepland om 09.00 uur.

En… is aangehouden: volgend jaar verder.

Lees meer

Het zaak van mevrouw Rosingh [2]

Waar al voor werd gevreesd, is gebeurd.
Mevrouw Rosingh uit Haren is vorige week in stilte overleden.
Zij is 98 jaar geworden.

Mevrouw Rosingh zal de uitkomsten van het strafproces dus niet meer mogen meemaken.
Tijdens de rechtszaak zal de officier van justitie memoreren dat het hier een trieste gang van zaken betreft.

De rechtszaak dient in de herfst.
Of ergens daarna.

Rob Zijlstra

deel 1

dvhn-plus [abonnees]

.

update – 16 juni 2015 
Uitgerekend vandaag – dinsdag 16 juni – komt het Openbaar Ministerie met een verhaal dat ouderen beter worden beschermd tegen financiële uitbuiting. Dat dat zo is, is toeval. → bericht OM

 

Lees meer

De zaak van mevrouw Rosingh [1]

dvhn21mei14
dagblad van het noorden, 21 mei 2014

Dit is een verhaal over mevrouw Rosingh uit Haren.

Ik heb mevrouw  zelf nooit gesproken. Dat wil ik ook niet, ik wil haar met rust laten. Ik heb wel met mensen gesproken uit haar directe omgeving, met mensen die bij haar wel en wee zijn betrokken en met haar zijn begaan.

De vraag: haalt deze kwestie de rechtszaal?

Mevrouw Rosingh is inmiddels 97 jaar en slachtoffer. Er zijn in dit verhaal twee verdachten: een echtpaar uit Haren dat in mei vorig jaar, nu een jaar geleden, is gearresteerd. De man (Henk L.) en de vrouw (Marian L. H.) worden ervan verdacht dat ze middels list en bedrog mevrouw tenminste 300.000 euro afhandig hebben gemaakt.

Er zou sprake zijn van financiële uitbuiting.

De politie maakt de arrestatie op 20 mei 2014 wereldkundig middels een persbericht. Er wordt op die dag huiszoeking gedaan en er worden drie auto’s in beslag genomen. Henk L. is dan 49 jaar, Marian L.H. is 50.

curator
Het verhaal gaat verder terug. In oktober 2013 – dat is nu 20 maanden geleden – krijgt de politie vanuit de omgeving van mevrouw signalen dat er iets niet in de haak is. De hoogbejaarde vrouw zouSchermafbeelding 2015-05-27 om 00.03.45 worden uitgebuit door een echtpaar dat haar financiën regelt. Een buurtagent trekt aan de bel. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt de kantonrechter ingeschakeld die de vrouw onder curatele stelt. Haar financiën worden nu ondergebracht bij een door de rechter aangewezen curator. Die komt al vrij snel tot de ontdekking dat de signalen dat er iets niet in de haak is, terecht zijn.

De curator ontdekt dat mevrouw Rosingh uitgaven doet die niet bij haar passen. Hoewel de dan 96-jarige mevrouw zelden de deur uitkomt, pint ze regelmatig bij de snackbar, koopt ze veel spullen bij bouwmarkten en doet ze aankopen via internet terwijl ze daar niet over beschikt. Ze koopt ook vliegtickets voor reisjes naar Italië. Ze gaat nooit naar Italië. Het echtpaar wel; dat heeft in Italië een tweede huis. Daar worden ook drie Vespa-scooters afgeleverd, gekocht door mevrouw Rosingh.

aangifte
Er wordt aangifte gedaan. In februari 2014 begint de politie een onderzoek wat al vrij snel leidt tot de arrestaties in mei van dat jaar. Sinds 2007, zo zou uit financieel onderzoek naar voren zijn gekomen, wordt de bankrekening van mevrouw  stelselmatig geplunderd. In het persbericht schrijft de politie dat er aanwijzingen zijn die erop duiden dat het echtpaar uit Haren daar verantwoordelijk voor is.

En er is meer. Henk L. en Marian L. zouden ook een inmiddels overleden echtpaar uit Drenthe financieel Schermafbeelding 2015-05-27 om 00.03.45hebben benadeeld. En ze zouden geld hebben verduisterd van een stichting die geld inzamelde voor onderzoek naar kinderziektes. Het gaat om het Johan Droge Fonds. Henk L. is penningmeester van deze stichting, zijn vrouw de voorzitter. Hoeveel geld zij zich via de stichting zouden hebben toegeëigend, is niet bekend.

Henk L. deed zich voor als belastingadviseur. Zijn klanten zouden voormalige klanten zijn van zijn vader die jarenlang accountant was in het welgestelde Haren. Zo kent hij ook mevrouw Rosingh. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel houden Henk en Marian L. zich bezig met de reparatie en stoffering van meubels.

ideaal slachtoffer
Mevrouw  is een ideaal slachtoffer. Zij is een alleenstaande vrouw die geen familie meer heeft en een beetje een teruggetrokken leven leeft. Dat wil ze zo. Dankzij thuiszorg die vier keer per etmaal langskomt, kan ze blijven wonen waar ze al heel lang woont, in een mooie straat in een prachtig huis in Haren.

Na de aanhoudingen wordt het stil rond de twee verdachten. Ze worden verhoord, zitten tijdje vast en worden vervolgens in vrijheid gesteld in afwachtingen van wat komen gaat. Of niet komen gaat. In het belang van het onderzoek worden geen mededelingen meer gedaan. Wel zegt de politie dat niet wordt uitgesloten dat er meer slachtoffers zijn.

Ik bericht over deze affaire in Dagblad van het Noorden, op 21 mei 2014, dat is een dag na de aanhoudingen.

haast
In augustus 2014 – dat is 9 maanden geleden – informeer ik bij het Openbaar Ministerie naar de stand van zaken. Ik krijg te horen dat de politie haast met de zaak maakt, mede gezien de hoge leeftijd van het slachtoffer met wie het dan niet zo goed gaat. Probleem is dat het onderzoek vooral een financieel onderzoek is en daar is maar één politiemedewerker voor beschikbaar. Aldus het Openbaar Ministerie.

Schermafbeelding 2015-05-27 om 00.03.45In december 2014 is het nog steeds stil en ik informeer opnieuw. Het politieonderzoek blijkt dan net te zijn afgerond en het dossier is overgedragen aan het Openbaar Ministerie ter beoordeling. Een officier van justitie moet op basis van het dossier beoordelen of het echtpaar Henk en Marian L. strafrechtelijk moet worden vervolgd. Dat besluit laat ook weer op zich wachten.

Begin deze maand (mei 2015) – een jaar na de aanhoudingen en 20 maanden nadat een buurtagent aan de bel trok – is er een besluit genomen: het echtpaar moet zich voor de rechtbank verantwoorden. De vraag is nu: wanneer?

Het Openbaar Ministerie heeft deze week laten weten dat de zaak is aangemeld om ingepland te worden op een zitting van de rechtbank in Groningen. Hoe lang zo’n planning duurt, is niet te zeggen.

Rob Zijlstra

alle berichten over deze zaak

Lees meer